nedjelja, 13. svibnja 2012.

Namjena i dresura


Cilj u uzgoju retrivera bio je jedan: stvoriti psa koji će donositi razne vrste ptica u bilo koje godišnje doba, po bilo kakvom vremenu i na bilo kakvom terenu. Prvenstvena zadaća pasa je bila donošenje iz vode, te ono što je drugim psima nemoguće, aport iz duboke, hladne vode usred zime - retriveru predstavlja zadovoljstvo. (engleski: to retrieve = vratiti, donijeti natrag).
Ova pasmina danas je poznata prije svega po svom uravnoteženom karakteru, dobrom podnošenju stranih ljudi kao i naročito djece. Sve retrivere odlikuje urođeno svojstvo izražene fiksiranosti na ljude tako da se uz pravilan trening može odgojiti do tako dobre poslušnosti koju mnoge druge pasmine gotovo da ne mogu doseći. Njegova takozvana "želja da ugodi" može kod promatrača izazvati utisak da vlasniku čita želje iz očiju.
Zbog izuzetno velike inteligenci ova pasmina je danas nerijtko vezana za mnogobrojne funkcije kao što su vodič slijepih i invalidnih osoba, tragač za drogom i eksplozivima kao i - ipak najviše, obiteljski pas.Ako se zadovolji njegova potreba za aktivnošću, zlatni retriver će biti neproblematični kućni pas. Potpuno je neprimjeren za trajno držanje u tijesnom prostoru. Potreban mu je neposredni kontakt s ljudima, i nije primjeren kao pas čuvar i slično. Gotovo da nije moguće naći pasminu (čak niti patuljastim pasminama) koja bi za ove zadatke bila manje primjerena od zlatnog retrivera. Jako odgovaraju kao kućni psi jer su povjerljivi, privrženi i vole djecu.
U suštini oni su nježni, pristojni i inteligentni obiteljski psi sa mnogo šarma, atraktivnog izgleda, koji brzo shvaćaju i lako uče.
Najveće veselje im je boraviti uz obitelj, ne vezuju se uz samo jednog čovjeka i vrlo su prilagodljivi, svakog novog člana obitelji kao i goste prihvaćaju s radošću i kao potencijalne prijatelje za igru i maženje.
Lako se dresiraju i jako su strpljivi i nježni prema djeci. Uživaju udovoljavati gospodarima, pa dresura postane zabava.

Nema komentara:

Objavi komentar